Víza a jiné cestovní doklady

Víza a jiné cestovní doklady

Víza

Vízum je povolení, které vás za určitých podmínek opravňuje ke vstupu do cizí země. Uděluje se do pasu formou vízového štítku (včetně dětem).

Typy víz:

  • Schengenská (krátkodobá) víza – udělují se pro pobyt v  schengenském prostoru do 90 dnů. Udělují se jako:
    • Letištní průjezdní vízum (označuje se písmenem „A“ – slouží při čekání na letecký spoj v prostoru mezinárodního letiště).
    • Krátkodobé vízum (označuje se písmenem „C“) za účelem:
      • turistiky,
      • zdravotním,
      • obchodní cesty,
      • kulturním,
      • sportovním,
      • návštěvy (pozvání),
      • oficiálním (politickým),
      • studia, školení, stáže,
      • vědeckého výzkumu,
      • zaměstnání,
      • zácviku,
      • ostatní.
  • Dlouhodobá víza – pro pobyt nad 90 dnů. Opravňují zároveň ke krátkodobému pohybu a pobytu v jiných státech schengenského prostoru. Udělují se jako:
    • Dlouhodobé vízum (označuje se písmenem „D“) za účelem:
      • zdravotním,
      • kulturním,
      • sportovním,
      • návštěvy (pozvání),
      • rodinným,
      • studia, školení, stáže,
      • vědeckého výzkumu,
      • podnikání,
      • ostatní.
    • Dlouhodobé vízum za účelem převzetí povolení k dlouhodobému pobytu (označuje se písmenem „D“) za účelem:
      • zaměstnání – zaměstnanecká karta a modrá karta,
      • sloučení rodiny,
      • studia,
      • vědeckého výzkumu,
      • pobytu rezidenta jiného členského státu EU,
      • dlouhodobé vízum za účelem převzetí povolení k trvalému pobytu (označuje se písmenem „D“).

Pravidlo 90/180

V cizí zemi lze pobývat maximálně 90 dní během jakýchkoliv 180 dní. Je vaší povinností si počet dní hlídat a nepřekročit jej. Počet dní pobytu spočtete podle vstupních a výstupních razítek.

 

Kde a kdy podat žádost o vízum

Žádost se podává osobně na zastupitelském úřadu ČR toho státu, který je hlavním cílem cesty. Za osobu mladší 15 let podává žádost zákonný zástupce. Pokud se v něm úřad nenachází, žádost se podává v sousedním státě nebo na úřadě jiného státu schengenského prostoru, pokud s ním ČR má uzavřenou dohodu o zastupování. Jejich seznam naleznete zde.

Žádost můžete podat také prostřednictvím vízového centra či cestovní kanceláře, se kterou pobyt plánujete, pokud má příslušnou akreditaci.

Žádost lze podat nejdéle 3 měsíce a nejméně 15 dní před začátkem cesty.

Co potřebujete k vyřízení víza:

  • Formulář,
  • cestovní doklad,
  • fotografie,
  • biometrické údaje s otisky prstů,
  • poplatek,
  • podpůrné doklady prokazující:
    • účel cesty,
    • ubytování,
    • finanční prostředky,
    • záměr opustit území ČR,
    • cestovní zdravotní pojištění.

Prodloužení víza

V mimořádných případech lze žádat o prodloužení doby platnosti Schengenského (krátkodobého) víza  místně příslušnou pobočku Služby cizinecké policie, a to nejdříve 30 dní a nejpozději 3 dny před uplynutím povolené doby pobytu.

Ostatní cestovní doklady

  • Občanský průkaz – po Schengenském prostoru a některých státech (odkaz na seznam zemí…) se lze pohybovat pouze s občanským průkazem.
  • Cestovní průkaz – slouží jako náhrada za ztracený či odcizený pas na jednorázovou cestu s územní a časovou platností.
  • Řidičský průkaz, platební karty apod. nejsou považovány za platné cestovní doklady ani průkazy totožnosti.