10 tipů, jak zabezpečit domov před odjezdem na dovolenou

Doba dovolených a výletů již klepe na dveře, stejně jako doba zlodějů, kteří vaší nepřítomnosti rádi využijí k vloupání do prázdného domu. Připravte se proto na odjezd na dovolenou v předstihu. Sepsali jsme pro vás 10 tipů, jak zabezpečit domov, než se vydáte na cesty.

Nechlubte se

Je přirozené, že se o vaší dovolené chcete pochlubit okolí. Je to však bezpečné? Část zlodějů tipuje své cíle právě na sociálních sítích, proto tentokrát nesdílejte své nadšení se širokým okolím před odjezdem, ale pochlubte se radši až po návratu domů. I policie každoročně doporučuje, aby o vašem odjezdu vědělo pokud možno co nejméně lidí, ideálně jen ti, kterým plně důvěřujete.

Co zloděje láká?

Rozhodně není dobrý nápad odjet např. na dovolenou do Řecka a nechat vše ladem. Právě neupravený zarostlý pozemek, keře stínící okna, zatažené závěsy jsou pro ně jasným signálem, že dům je opuštěný a nikdo je při krádeži nepřekvapí.

Tip: Zkuste se na váš dům podívat očima zloděje. Vytváří neupravený keř pod oknem bezpečný kryt pro jeho vypáčení? Vybízí děravý plot k průzkumu zahrady?

Sousedská výpomoc

Možná budete před dovolenou žádat sousedy či známé, aby vám zalívali květiny, případně se starali o domácí mazlíčky. Pověřte je také dalším úkolem – pravidelným vybíráním schránky. Právě plná poštovní schránka je jasným signálem pro zloděje, že dům je delší dobu opuštěný.

Kontrola před odjezdem

Při rychlém odjezdu se může snadno stát, že zapomenete zavřít okno, kterým zrovna větráte, nezkontrolujte zadní vchod, nebo nezajistíte vrata do garáže. Zde je možná pouze jedna rada – vše před odjezdem důkladně zkontrolujte a zamkněte.

Kromě domu nezapomeňte ani zkontrolovat stav vašeho vozidla, pokud se chystáte jet autem. Pokud se v autech nevyznáte, je lepší se obrátit na některý specializovaný autoservis.

Na rozpálených dálnicích navíc oceníte i fungující klimatizaci, doporučujeme proto si nechat před odjezdem autoklimatizaci zkontrolovat a naplnit chladivem. Chladivo totiž přirozeně postupně ubývá.

Jako poměrně samozřejmá věc pak může znít doporučení na vyčištění interiéru vozu. Nicméně při delší cestě oceníte i čisté prostředí, když v něm budete několik hodin sedět. Hodí se tak vyluxovat podlahu i sedačky a s pomocí prostředků na úklid auta vyčistit i palubní desku a další povrchy.

Cennosti uschovejte

Ani dobře zajištěný dům není trezorem. Proto cenné věci dobře uschovejte, nejlépe na taková místa, která by zloděj nečekal. Nemusíte mít zrovna trezor, stačí se zamyslet, jaké úkryty skrývá váš domov.

Pojistěte se!

I pokud jste udělali pro zabezpečený domova maximum, vaše jistota nikdy nebude stoprocentní. Pro všechny případy domácnost pojistěte, pořiďte fotodokumentaci všech cenných věcí včetně výrobních čísel a sjednejte si i připojištění garáže. V případě, že máte dostatečně odolné bezpečnostní dveře do domu, můžete čekat i výhodné slevy na pojistné částce.

Pojištění však doporučujeme nebrat na lehkou váhu, prostudujte si, jak nastavit správně pojistnou částku, ať se vyhnete podhodnocení vybavení domu a následným problémům s vyplacením celé výše škody.

Kudy chodí zloději?

Vstupní dveře jsou místem, které zloděj v drtivé většině případů zkouší jako první. Staré nezabezpečené dveře nejsou žádnou překážkou a jejich zdolání zabere pouze pár minut. Pokud dveře nevyjdou, přichází na řadu okna, balkonové dveře a světlíky.

Tip: Pokud chcete svůj dům důsledně chránit, je dobré zamyslet se nad možnostmi zabezpečení dveří a oken. Na trhu je dnes řada možností, od bezpečnostních dveří, mříží či bezpečnostních fólií do oken.

Nezapomeňte na garáž

Právě na garáž lidé často zapomínají. A to jak na její zabezpečení, tak pojištění, které většina pojišťoven nabízí až nad rámec běžného pojištění domácnosti. Je úplně jedno, zda máte nový vůz nebo ojeté auto. Zloděj nemusí jít cíleně ukrást auto, ani nemusí vědět, jestli jste odjeli na dovolenou svým autem nebo půjčeným autem a tedy vaše auto je v garáži. Jednoduše může garáž vyhodnotit jako nejpřístupnější bod do domu, aniž by si byl jistý, co v ní najde. Určitě není na škodu uvažovat i nad alarmy pro garáž, kterým se věnuje další bod.

Alarmy, čidla a kamery

Pokud k vloupání dojde, budou velkými pomocníky alarmy a bezpečnostní čidla pro skutečně efektivní a moderní zabezpečení domu či bytu. Jestliže máte v bytě cennosti, vyplatí se investovat do moderního elektronického bezpečnostního systému, který je sestaven z několika součástí detektoru, ústředny, ovládacích a signalizačních prvků.

Nemusíte však mít obavu z vysokých investic. Skutečnost je přesně opačná. Zmíněný bezpečnostní systém sestávající z centrální jednotky a různých typů čidel (otevření dveři, ale i detektor rozbití okna) lze pořídit v ceně od 5 do 10 tisíc korun. Jedná se typicky o inteligentní a snadno nastavitelné GSM alarmy.

Bezpečnostní kamery zase slouží i jako prevence proti vykradení. Pokud jsou umístěny na viditelných místech, zloděje ve většině případů odradí. Dáváte jim totiž jasně najevo, že si majetek hlídáte.

Simulujte svoji přítomnost

Kromě všech zmíněných možností můžete využít celou řadou nejrůznějších způsobů. Můžete například pověsit prádlo na šňůře nebo nechat přede dveřmi misku s granulemi pro psa.

Sharing is caring!